Vlindermes

Vlindermes

In het tv-programma “Van Onschatbare Waarde” stond een trotse meneer voor een plafondpaneel uit de 17e eeuw.

  ‘Gekocht voor ruim 20.000 euro,’ vertelde hij aan presentatrice Dionne Stax. ‘Dat wil ik er minimaal voor hebben, anders gaat het weer mee naar huis.’

Een half uur later ging hij akkoord met een bod van 12.000 euro.

  ‘Dit voelt heel goed’ zei hij in het nagesprek. ‘Soms weet je dat je een deal moet sluiten.’

De handelende mens is geen rationeel wezen. 

Afgelopen week zat ik in een irrationeel Marktplaats-gevecht met “Mike-Vlindermesje-Mike”. Ik kwam zijn naam voor het eerst tegen boven mijn bod van 13 euro op een thermo-elektrische koelbox, iets wat ik deze zomer heel erg nodig had. Mike bood 13,50 euro.

In ‘Van Onschatbare Waarde’ heb ik gezien dat je geduld moet hebben, de langste adem. Om de tijd tot mijn nieuwe bod te doden ging ik op zoek naar een andere koelbox en vond er een die al maanden te koop stond. Ik bood 10 euro.

Vlak voordat ik mijn laptop dichtklapte kreeg ik een bericht dat Mike-Vlindermesje-Mike 10,50 euro had geboden.

Achteraf gezien had ik hier moeten stoppen, mijzelf in de weerspiegeling van mijn beeldscherm diep in de ogen moeten kijken en vragen: “Ewout, heb jij deze winter nu echt een thermo-elektrische koelbox nodig?”

Het werd mij zwart voor de ogen, als een maniak beende ik door Marktplaats. Na ieder bod werd ik overboden door Mike. Samen dreven we de prijs op. Een uur later hadden we op zeven koelboxen geboden voor een gemiddeld bedrag van 22 euro.

Het werd tijd voor een staakt-het-bieden. Hiervoor moest ik in contact komen met de vijand. Via Google kwam ik bij het profiel van Mike-Vlindermesje-Mike. Hij zat al veertien jaar op Marktplaats, had goede beoordelingen en verkocht zelf ook spullen. Vlindermessen. Natuurlijk.

Ik besloot een bod te doen op een van zijn messen: als je biedt opent er een chatvenster en kun je een vraag stellen aan de verkoper. Ik bood 32 euro en zei in de begeleidende tekst dat ik geen vlindermes wilde maar dat we moesten overleggen wie, welke koelbox zou krijgen.

Mike reageerde niet.

Die nacht droomde ik dat Mike al zijn biedingen introk en ik zeven thermo-koelboxen kreeg thuisbezorgd. Toen ik wakker werd keek ik direct op mijn telefoon. Een nieuw bericht van Mike. Hij ging akkoord met mijn bod op het vlindermes.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *